Kombucha 193

Jedno z najmodniejszych napojów o słodko-kwaśnym smaku. Kambucha to musujący napój powstały podczas procesu fermentacji herbaty i cukru. Za całość odpowiedzialny jest grzyb herbaciany, inaczej nazywany grzybem japońskim. Jest to zbiór mikroorganizmów (bakterie i drożdże), który swoim wyglądem przypomina galaretkę o barwie białej lub pomarańczowej.

Jak zrobić kombuche

W przygotowaniu kombuchy nie ma idealnego przepisu, ponieważ wszystko zależy od smaku, na którym nam najbardziej zależy. Oryginalny przepis mówi o użyciu czarnej herbaty (1 torebka lub 2-3 łyżeczki na litr wody) oraz białego cukru (1/3 szklanki). Herbatę parzymy, a następnie pozwalamy jej wystygnąć, ponieważ gorący napój zabije mikroorganizmy. Kiedy napar jest już posłodzony zaczepiamy niewielką ilość grzyba.

Jeśli przygotowujesz po raz pierwszy napój musisz zakupić grzybek, natomiast, gdy robisz go po raz kolejny możesz użyć grzybka z poprzedniego napoju.

Pamiętaj by napój zawsze przygotowywać w szklanym, porcelanowym lub ceramicznym naczyniu. Wynika to z faktu, że podczas produkcji powstają kwasy organiczne, a te wchodzą w reakcję z metalowymi lub plastikowymi naczyniami. Pojemnik przykrywamy i odstawiamy w zacienione miejsce o temperaturze pokojowej.

Cały proces fermentacji trwa do 8 dni. Po tym czasie nasz napój będzie typową kombucha, czasami ten efekt można uzyskać już po 3-5 dniach. Pamiętaj, że jeśli przedłużysz proces możesz otrzymać ocet spożywczy.

Poprzedni artykułNastepny artykuł